top of page
חיפוש

כניעה


מהי כניעה? איזה ערך אתה מייחס למושג זה?

בתרבות המערבית כניעה נתפסת כמושג שלילי—עם שנכנע מול כוחות גדולים ממנו ומוותר על עצמאותו, אדם המוותר על עתידו וחלומותיו וחדל מניסיונותיו להביא לשינוי, מורה שנכנעת מהניסיון לייצר קשב ללימוד בכיתה ונותנת לתלמידים לעסוק בכל דבר אחר. לכניעה החיצונית פנים רבות, ורובן נתפסות כשליליות. אך בהיבט הפנימי, כניעה היא כלי אדיר הנמצא כבר עכשיו באמתחתכם, ויש ללמוד כיצד להשתמש בו.

הכניעה היא מושג מרכזי במסורת הזן ובמדיטציה הבודהיסטית בכלל. בהקשר של זן, הכניעה מתייחסת לתהליך של שחרור ונטישה של התנגדויות, רצונות ותפיסות מוקדמות שיכולות להפריע להבנה העמוקה ולחוויה הישירה של המציאות כפי שהיא.

היכולת להיכנע אינה ביטוי לחולשה או לוויתור בפני גורמים חיצוניים, אלא להפך – היא עדות לחוסן פנימי. חוסן זה מאפשר לאדם להתמקד ברגע הנוכחי, לקבל את המציאות כפי שהיא, ולהשתחרר מדאגות וציפיות שאינן תורמות לשלוות נפשו. זהו תהליך למידה של ויתור על הצורך המתמיד בשליטה ובתיקון המציאות, ובמקומם – פתיחות והכלה של כל חוויה כפי שהיא.

בפרקטיקה, הכניעה עשויה להתבטא בכך שהמתרגל משחרר את הצורך להגיב, לשפוט או להשפיע על מצבים ואנשים, ולומד להתמקד בתובנה ובהבנה עמוקה יותר של הטבע האמיתי של הדברים. במילים אחרות, הכניעה היא דרך לחיות בהרמוניה עם העולם, ללא התנגדות פנימית, מה שמביא לשלווה רוחנית ולהבנה מעמיקה של החיים.

הכניעה היא כלי משמעותי וחשוב בסל הכלים שאתם בונים בדרככם אל האור. לעיתים היא הכלי היחיד המאפשר לכם להתמודד עם מצבים ואירועים לא רצויים. לעיתים יעלו סיטואציות שאינכם רוצים בהן, ואין לכם מה לעשות בנדון. הכניעה מאפשרת לנו לקבל את המצב כפי שהוא, לעבור ממצב מנטלי של התנגדות ולחימה למצב תודעתי של קבלה והתבוננות.

מה אנו יכולים ללמוד מהסיטואציות שעולות? לפעמים זה לא ברור. לכולנו היו חוויות שהגיעו משום מקום ונעלמו כאילו לא היו. לעיתים נפגוש אנשים או אירועים כה זרים לחיינו, כה לא קשורים לנו, עד שנראה שכדאי להניח שאנו שם רק כדי לתת משהו לאנשים שאנו פוגשים, ושום דבר מעבר לכך—מין "שירות" שאנו נותנים לאחר.

לפני כמה שנים, החניתי את הרכב שלי ליד המשרדים של הארגון החברתי שבו עבדתי אז—הנהגת צפון של תנועת הצופים בקריות. פתחתי את הדלת בזהירות, והיא נגעה קלות ברכב שחנה לידי. הבטתי לראות שהכול בסדר, לא השארתי סימן, ולקחתי את התיק מתוך כוונה לעלות למשרד. לפתע נעמדה מולי אישה צעירה בשנות ה־20 לחייה והחלה לאיים עליי ולקלל אותי בגלל שהדלת של הרכב שלי נגעה ברכב שלה.

הייתי מופתע, היא החלה לתקוף אותי מילולית שוב ושוב. לא הגבתי ולא נגררתי לסיטואציה. פשוט הבטתי בה ואמרתי לה שאני מתנצל, שזה היה בטעות. אחרי כמה רגעים היא פשוט הלכה לדרכה, אפילו לא טרחה לבדוק את הרכב שלה ולוודא שלא קרה נזק.

מי היא הייתה? מעולם לא פגשתי אותה, אך אזכור את פניה עוד שנים רבות. היא לא פגעה בי, לא העליבה אותי, והייתי מספיק מודע כדי להניח לדברים לקרות, להיכנע למה שקרה. הברירה השנייה הייתה לנטור ולכעוס על הסיטואציה, לתת לאגו הפגיע שלי לנהל אותי, ובכך לפגוע בשלוותי.

הכניעה משרתת אותי גם בימים לא טובים. לכולנו יש כאלה. קמנו הפוכים, אנו אולי לא מרגישים טוב, היו לנו תוכניות רבות שלא הולכות לצאת אל הפועל, הילדים משגעים אותנו, הבוס מציק לנו, בן או בת הזוג קמים גם הם לא בטוב ומהבוקר רק מתלוננים על כל דבר. אני יכול לצייר אלפי סיטואציות שונות שכל אחת ואחד מאיתנו נתקל בהן.

הכניעה מאפשרת לנו לחיות עם המצבים הללו בשלום, לקבל את מה שקורה, לשמור על השכל שלנו רגוע ושקט ולהתמודד עם מה שיש. לפעמים הכניעה יכולה לאפשר לנו להתמודד גם עם האירועים הכי מורכבים שאדם יכול לפגוש—מחלה קשה או אשפוז ארוך שלו או של אדם קרוב, אובדן על סוגיו הרבים, מכשולים שונים בדרכנו אל השלום.

הכניעה אינה אומרת שאני מוותר על מי או מה שאני. היא אינה אומרת שאני מאבד את הערכים שבחרתי שיובילו אותי. היא רק אומרת שאני מספיק חזק ואיתן כדי להיכנע, להתמודד עם מה שצריך, כפי שהוא, ולהמשיך הלאה ביום אחר.


מתוך הספר "יום אחד בלבד"




כל הזכויות שמורות לשלום בינה

 
 

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page